Veřejnost se může začít v krajských nemocnicích rezervovat k antigenním testům

14. 12. 2020

Nemocnice Plzeňského kraje dnes spustily rezervační systém pro vyšetření onemocnění covid-19 antigenními testy, které jsou nově již od 16. prosince do 15. ledna určeny všem pojištěncům v systému zdravotního pojištění ČR. Vyšetření budou provádět  Domažlická, Klatovská, Stodská i Rokycanská nemocnice. Účast je dobrovolná a vyšetření hradí právě systém zdravotního pojištění. K vyšetření je třeba se rezervovat přes internetový rezervační systém a při odběru je nutné předložit kartičku zdravotní pojišťovny. V případě pozitivního výsledku vyšetření musí bezpříznakový žadatel absolvovat konfirmační PCR test.

Dobrovolné testování veřejnosti antigenními testy popisuje Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR č. 47828/2020  ze 14. prosince. Jsou v něm mimo jiné uvedeny výjimky, u koho se testování neprovádí. V první řadě se jedná o osoby, které prodělaly onemocnění covid-19 v uplynulých 90 dnech (izolace + proveden PCR test s pozitivním výsledkem), a v druhém případě o osoby, kterým byl v posledních pěti dnech proveden test metodou PCR s negativním výsledkem.

„Antigenní testy nejsou vhodné ani pro osoby, které mají některý z klinických příznaků nemoci covid-19, jako jsou kašel, bolest svalů či kloubů, průjem, zvracení, teplota, ztráta chuti nebo čichu. Lidem s těmito příznaky doporučujeme, aby si nechali rovnou udělat vyšetření citlivější metodou PCR,“ říká mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška s tím, že podle opatření musí PCR test podstoupit ihned na místě i všichni s pozitivním výsledkem antigenního testu, kteří nemají příznaky onemocnění.

Antigenní testy budou nemocnice provádět na stávajících odběrových místech pro vyšetření onemocnění covid-19. Také k antigenním testům je nutné se objednat online přes internetový rezervační formulář, který je na webu jednotlivých nemocnic. „Není ale třeba mít od lékaře vystavenou takzvanou eŽádanku jako v případě PCR testu,“ doplňuje mluvčí.

Antigenní testy – nejčastějšíí otázky a odpovědi

Pro koho je test určen?

Preventivní vyšetření antigenními testy na zjištění nemoci covid-19 je od 16. prosince do 15. ledna určené pojištěncům v systému zdravotního pojištění ČR. Účast na testování je dobrovolná.

Koho nelze testovat?

Vyšetření antigenními testy se neprovádí u osob, které v posledních 90 dnech prodělaly onemocnění covid-19, a u osob, kterým byl v posledních pěti dnech proveden test metodou PCR s negativním výsledkem.

Komu ze zájemců doporučujeme jinou metodu testování (PCR)?

Pokud má zájemce o antigenní test některý z klinických příznaků nemoci covid-19 (např. kašel, bolest svalů či kloubů, průjem, zvracení, teplotu, ztrátu chuti či čichu), doporučujeme, aby raději absolvovat citlivější vyšetření metodou PCR. K vyšetření metodou PCR je třeba mít žádanku od ošetřujícího lékaře a objednat online se přes PCR rezervační systém.

Jaký je postupovat v případě zájmu o antigenní test?
  1. Zájemce si nechá u zaměstnavatele potvrdit formulář „Potvrzení o zaměstnání pedagogického pracovníka pro účely vyšetření na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS CoV-2“. Potvrzení bude vyžadováno personálem odběrového místa.
  2. Prostřednictvím online rezervačního systému si zarezervuje termín a čas provedení antigenního testu. Odkaz na rezervační systém je na webech jednotlivých nemocnic (cesta: Covid – Vyšetření na covid - Jak se k vyšetření objednat? - Ag test).
  3. Ve vybraný termín se dostavit s potvrzením (viz bod 1.) a kartičkou pojištěnce na vybrané odběrové místo.
  4. Na odběrovém místě provede zdravotnický pracovník test výtěrem z nosohltanu. Na výsledek počká žadatel na místě. Obdrží ho zhruba do 20 minut.
  5. V případě pozitivního výsledku antigenního testu a zároveň při absenci příznaků nemoci covid-19 je testovaná osoba dle nařízení ministerstva povinna absolvovat bez prodlení ověřovací test metodou PCR (hradí systém zdravotního pojištění). Výsledek tohoto vyšetření bude zaslán testované osobě formou SMS do 48 hodin od odběru.
  6. Konečný výsledek vyšetření zadá personál odběrového místa do celorepublikového informačního systému.