CO DĚLAT, KDYŽ... je třeba dodržovat pitný režim

13. 8. 2019

CO DĚLAT KDYŽ ...

Téma pitného režimu je s letními dny stále aktuální. Pít musíme všichni, aby nedošlo ke ztrátě tekutin v těle, která může mít vážné následky. Zejména staří lidé a děti jsou jí ohroženi nejvíce. Dostatečný příjem tekutin je potřebný ke správné funkci prakticky všech orgánů v těle. Při jeho poklesu se zhoršuje funkce ledvin, tělo je nucené vodou šetřit, takže se nekvalitně odplavují zplodiny močí a tělní sliznice začnou vysychat. Postupně nastává stav, kdy je člověk unavený a malátný, hůře se mu prokrvuje mozek, bolí ho hlava a dojít může i k nevolnosti.

Jak správně pít, abychom tělo i v létě udrželi správně hydratované, vysvětluje primář interního oddělení Klatovské nemocnice  Jan Vachek.

„Asi nemusím připomínat, že nejdůležitější a nejblahodárnější pro tělo je čistá voda. Tu bychom měli pít průběžně během dne, aby ji ledviny zpracovávaly postupně. Ideální je vypít alespoň dva litry denně. Při náročnějším tělesném výkonu je potřeba příjem tekutin zvýšit," říká lékař, jehož nejoblíběnějším oborem je nefrologie.

Dohlédnout je pak třeba na děti a na starší osoby, které často bývají závislé na podání tekutin druhou osobou a selhává u nich přirozený pocit žízně a nebo zkrátka zapomenou, že delší dobu nepily. Zejména v létě může mít nedostatek tekutin fatální následky.

Jak správně pít

• Čistá voda je na pití nejvhodnější. Dobrou službu udělají i neslazené ovocné čaje. Naopak nevhodné jsou slazené nealkoholické nápoje.
  • V horku se vyhýbejte alkoholickým nápojům.
  • Čistou vodu si můžete vylepšit krájeným ovocem, například citronem, pomerančem a bylinkami jako je máta nebo meduňka.
  • Nečekejte až na pocit žízně. Ten už signalizuje větší ztrátu tělních tekutin, kterou organismus trpí.
  • Pouze 20 % vody přijímáme z jídla, zbylých 80 % musíme tělu dodat pitím.
  • Pijte postupně po celý den. Rychle vypitý litr vody ledviny zbytečně zatíží.