Měsíc po spuštění artroskopické poradny proběhly ve Stodě už i první operace kolen

9. 11. 2022

KRÁTKÁ INFORMACE, FOTO

Stodská nemocnice otevřela na počátku října artroskopickou poradnu, která přijímá pacienty doporučené k operačnímu řešení problémů s koleny a rameny a indikuje je k artroskopickému zákroku. Prakticky hned po spuštění se do ní objednaly desítky zájemců. Na počátku listopadu už první z nich podstoupili i samotnou operaci. Fotky z jedné z operací kolene přinášíme níže.

„Ve většině případů šlo o operace prasklých či jinak poškozených kolenních menisků s jejich následným ošetřením a začištěním chrupavek. Zatím v jednom případě jsme operovali rameno. Ten poměr se ale bude brzy vyrovnávat. Pacienti přicházejí s potížemi kolen i ramen,“ popsal operující ortoped MUDr. Jonáš Kudela s tím, že operace proběhly hladce a většina pacientů je již v domácí péči. „Rekonvalescence trvá zpravidla 14 dnů až měsíc. Samozřejmě záleží na operačním nálezu, ale rovněž na kondici a věku a někdy také na vůli pacienta."

Ortoped Kudela se artroskopickým operacím věnuje téměř 15 let. Nejvýznamnější část praxe strávil na Ortopedické klinice plzeňské fakultní nemocnice. Se Stodskou nemocnicí se na spolupráci dohodl v září a hned v říjnu otevřel v nemocnici poradnu. „Ideální je, aby k nám chodili pacienti, kteří jsou již vyšetřeni chirurgem nebo ambulantním ortopedem a ten je odeslal ke zvážení operačního - artroskopického řešení. My je pak dovyšetříme  a v případě indikace k výkonu rovnou navrhneme termín operace. Zatím, než se nám naplní registr čekatelů, nabízíme termíny v řádech týdnů. Později se mohou samozřejmě prodlužovat,“ doplňuje lékař s tím, že k artroiskopiím kolen a ramen časem přibudou i hlezna (kotník).

Artroskopické výkony jsou nasmlouvané se všemi pojišťovnami s výjimkou 205 (ČPZP), klientům ČPZP proto v tuto chvíli zákroky na vrub zdravotního pojištění nanabízíme.

Jaké potíže řeší artroskopie?

• obecně bolesti, otoky, nestabilitu a omezený pohyb kloubu
  • např. poškození kloubní chrupavky
  • poranění vazů
  • uvolnění části kosti nebo chrupavky do kloubního prostoru
  • nestabilita čéšky
  • poranění menisků v koleni
  • poranění zkřížených vazů kolene aj.

Jak se k zákroku / vyšetření objednat?

Prostřednictvím artroskopické poradny, kam se lze objednat telefonicky.